Welkom op de website van Koseiland!

 

                             

                             Griekenland  

                             

 

Kos Stad is de enige stad op het eiland Kos. Eigenlijk heet de stad gewoon Kos. De toevoeging Stad (of ‘Town’ in het Engels) wordt veelal gebruikt om duidelijk te maken dat het over de stad gaat en niet over het eiland. Kos Stad ligt aan de noordoostelijke kant van het eiland. Samen met Lambi en Psalidi vormt de stad het belangrijkste toeristengebied van het eiland. Onder Nederlandse toeristen is dit stuk van Kos erg populair als vakantiebestemming. Dat komt mede omdat je je hier heel erg goed met de fiets kunt verplaatsen. Er lopen fietspaden door Kos Stad en vanuit Kos Stad richting Psalidi en Lambi. Dankzij een groot aantal fietsverhuurders is het huren van een fiets vrij goedkoop. Zeker als je een fiets voor een week of twee weken huurt.

In Kos Stad wonen om en nabij de twintigduizend inwoners. In de zomermaanden is het er aanzienlijk drukker dan in de winter, wat veroorzaakt wordt door de enorme toestroom van toeristen. Toch heb je zelden het idee dat het té druk is in de stad. Het enige probleempje waar je hartje zomer mee te maken kunt hebben is de moeite die je dan moet doen om je huurauto (als je die hebt) te parkeren.

Kos Stad toont duidelijk dat er verschillende volkeren geheerst hebben over Kos. Hoewel de stad in 1933 aardig beschadigd is geraakt door een zware aardbeving zijn er nog voldoende resten te zien van vroegere beschavingen die hier gewoond hebben. De nederzettingen van de allereerste bewoners op deze plek zijn inmiddels verdwenen. De oudste overblijfselen zijn die uit de Romeinse tijd. Op meerdere plekken in de stad kun je zien wat de Romeinen hier gebouwd hebben tijdens de grootste bloeiperiode van de stad. In het centrum zijn ook enkele gebouwen uit de Italiaanse periode overgebleven zoals het statige Paleis van Justitie. Dat Kos ook eeuwenlang in handen is geweest van de Turken is te zien aan een paar minaretten die zichtbaar zijn in de stad. De moskeeën waar deze bij horen zijn niet meer als dusdanig in gebruik, maar ook nooit gesloopt.

Als je elders op Kos verblijft en je je afvraagt of het de moeite waard is om een dagje naar Kos Stad te gaan dan kunnen we alleen maar volmondig ‘ja’ zeggen. De stad heeft voldoende te bieden op het gebied van bezienswaardigheden, ontspanning en winkelen dat je je hier prima een dagje kunt vermaken. En helemaal als je het Asklepieion ook bezoekt dat vier kilometer buiten de stad ligt.

                                                                                                  

Odeum

Het Odeum is een oud muziektheater dat stamt uit de Romeinse tijdperk. Het podium van Kos stad is gebouwd in de tweede eeuw n.Chr. Hij bevond zich in de zuidwestelijke deel van de Romeinse stad. Hier werden de publieke zittingen gehouden van de Senaat en er werden muziekwedstrijden gehouden. Het gebouw had een oppervlakte van 21,9 bij 29,9 meter en had een hoogte van 12 meter. In totaal was er plek voor 750 toeschouwers. Het podium werd al vroeg vernieuwd. De grote aardbeving die plaatsvond in 142 heeft het gebouw flink beschadigd. In opdracht van Antoninus Pius is het gebouw snel weer herstelt. In de loop der eeuwen is het gebouw toch vervallen. Pas toen de Italianen weer over Kos heersten heeft er een nieuwe restauratie plaats gevonden. Het resultaat kun je tegenwoordig bewonderen.

Het grappige is dat wie eenmaal oog in oog staat met het podium misschien in eerste instantie zal denken ‘wat is dit klein’. Als je het vergelijkt met grootse amfitheaters zoals het Colosseum dan is deze reactie begrijpelijk. Wie echter kijkt naar de verhoudingen van dit theater tot het aantal inwoners dat hier vroeger woonde die zal beseffen dat deze dimensies alleszins redelijk zijn.

Minitreintjes

Wie Kos stad wil ontdekken die hoeft dat niet persé te voet te doen. Vanuit het centrum vertrekken er verschillende toeristentreintjes. Eigenlijk is treintje het verkeerde woord, het zijn rijdende wagentjes je er uit zien als een trein. Je zult ze vast wel herkennen van andere vakanties. Als toerist profiteren van het feit dat er concurrentie is. Daardoor betaal je misschien wel de laagst mogelijke prijs rondritje als je dit vergelijkt met andere vakantiebestemmingen. De routes kunnen ligt verschillen, kijk daarom ter plaatse of het toeristentreintje dat je wilt gebruiken langs de plekken rijdt die jij wilt zien. De meeste routes gaan ook naar de net buiten de stad gelegen archeologische site Asklepieion.

Uitzicht

Wil je genieten van vrij uitzicht op de Venetiaanse gebouwen van Kos Stad, ga dan naar de pier die net ten zuiden van het oude johannieter paleis ligt. Vooral in de ochtend uren, als de zon vanuit zuid-oostelijke richting schijnt, worden deze gebouwen mooi belicht. Je kunt hier ook goed zien hoe groot de fortificatie is.

De antieke Agora

Midden in Kos Stad dat vind je de restanten van de oude agora die hier ooit gestaan heeft. Deze archeologische vindplaats is overdag open voor het publiek. Je kunt tussen 8 en 15 uur hier gratis rondwandelen. De hekken die normaal gesproken deze plek afsluiten zijn dan geopend. Kom je na drie uur ’s middags dan kun je de ruïnes alleen bekijken van achter de hekken. Sommige restaurants maken hier dankbaar gebruik van door in het straatje langs de archeologische site hun terrassen op te stellen. Na zonsondergang is het op deze terrassen dan ook erg druk in het hoogseizoen. Wij vragen ons hardop af of het de locatie of de uitstekende keuken is die de klanten loopt. U mag zelf oordelen. Een groot deel van de oude Romeinse stad is tijdens aardbevingen in de vijfde en zesde eeuw n.Chr. verloren gegaan. De agora die hier stond was ooit een van de grootste ter wereld. Nu rest er bijna niet meer dan hoopjes stenen en enkele zuilen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *