Moussaka

Benodigheden voor 8 pers.:

500gr courgettes

500gr aubergines

1 kg aardappelen

500 gr pommodore

1,5 kg gehakt

2 grote uien fijngesneden

1,5 kop olijfolie

4 koppen zonnebloemolie

1 eetlepel boter

1/2 kop peterselie fijngesneden

1 kop geraspte kaas

1 kop wijn

peper en zout

voor de bechamelsaus:

2 liter volle melk

9 eetlepels meel

3 eieren

4 eetlepels boter

1 kop geraspte kaas

peper, zout

De oven voor verwarmen op 200 graden. De courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren in de frituurpan. De plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie of Olijfolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet er uit trekt. De ui fruiten in olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna de wijn, pommodore, depeterselie, peper en zout toevoegen. Tien minuten laten smoren.

De bechamelsaus maken:

Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, hetmeel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een gladpapje is, in één keer de 2 liter melk erbij gieten en heel goedblijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.

Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes er bovenop. Nu de helft van het gehakt erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappelen, kaas, de aubergines en de andere helft van het gehakt in de ovenschaal doen. Weer wat geraspte kaas. De bechamel saus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de oven zetten. Na ongeveer een half uur is de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetje bruin is geworden.

kali orexi